Vragen

De antwoorden op de meest gestelde vragen over Spitsfietsen hebben we hier genoteerd. Heb jij een andere vraag? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag. Op de contactpagina staat hoe je ons kunt bereiken.

De app registreert hoe lang je op de fiets zit, welke route je rijdt, maar ook waar je lang moet wachten. De app herkent fietsbewegingen en verzamelt alleen data als je je verplaatst. De app stuurt de gegevens automatisch naar onze database. Je hoeft dus tijdens je fietsrit niets te doen op je smartphone, waarmee je je aandacht volledig op het verkeer kunt richten.
Tijdens de aanmelding word je gevraagd naar je woonpostcode. Tezamen met je werkpostcode berekenen we hiermee je woon-werk afstand. We gaan uit van de afstand enkele reis. Ook wordt de daadwerkelijke afstand gemeten door de app tijdens je deelnameperiode.
De volgende spitstijden worden gehanteerd:
Ochtendspits: 07:00 tot 09:00 uur
Avondspits: 16:00 tot 18:00 uur
Opbouwen van beloningen gaat per fietsdag. Als je op een dag tenminste één maal voor een deel in ochtend- of avondspits fietst, dan krijg je de beloning voor die dag bij je saldo opgeteld. Als je bijvoorbeeld ’s ochtends tussen 06:30 en 07:05 fietst, krijg je de beloning voor die dag al. Fiets je dan ’s avonds ook nog in de spits dan krijg je daar geen extra beloning voor omdat je je dagbeloning in de ochtend al hebt verdiend.
Spitsfietsen is begonnen in september 2016 en loopt tot eind 2017.
Deelnemen met een elektrische fiets is geen enkel probleem. Bij snelle E-bikes (speed pedelecs) kan het zijn dat de app wat moeite heeft met het onderscheiden van een fiets- en autorit. Houd dit in de gaten en neem contact met ons op als dit zich voordoet.
Je kunt niet lopend deelnemen. De app maakt onderscheid tussen lopen en fietsen, en door middel van lopen kun je geen saldo opbouwen.
Ja, je kunt je ook zonder werkgever aanmelden. Let wel, je kunt dan niet sparen voor euro’s, wel voor loten in de loterij. Om te kunnen sparen voor euro’s moet je (sinds april ’17) de overstap maken van auto naar fiets. Voor je autogebruik vragen we een verklaring van je werkgever.
Deelnemen kan als werknemer van een werkgever met een vestiging in de regio Zwolle/Kampen. Je woonplaats maakt hierbij niet uit.

Kijk even in je spambox/ongewenste e-mail. Het kan zijn dat dit bericht daar terecht is gekomen.

Of wellicht maak je gebruik van een Hotmail, MSN, Live of Outlook mailadres. Aanmelden met één van deze Microsoft mailadressen lukt niet. De mail die we versturen met inlognaam en wachtwoord komt niet aan bij de gebruikers, ook niet in de spambox. We zoeken naar een oplossing, maar raden aan om (opnieuw) aan te melden met een werkmailadres of ander mailadres.

Ja, wanneer je thuisadres of werkadres wijzigt moet je dit aan ons doorgeven. Alleen de ritten tussen je thuisadres en werkadres(sen) worden beloond. Een adreswijziging kun je invullen in het contactformulier.
Om deel te kunnen nemen heb je een iPhone of Android toestel nodig. Spitsfietsen is helaas niet beschikbaar voor de Windows Phone of een BlackBerry.
De app is ontwikkeld voor smartphones met een iOS of Android besturingssysteem. Helaas is de app niet beschikbaar voor Windows-smartphones. Een nieuwe Windows-app die vergelijkbaar werkt als voor iOS en Android kan alleen ontwikkeld worden voor het besturingssysteem Windows 10. Windows 10 heeft op dit moment een beperkt marktaandeel. Bij de doorontwikkeling de komende jaren willen we de app ook geschikt maken voor Windows-phones. Als dit gebeurt binnen de looptijd van SpitsFietsen, dan maken we dat kenbaar via de site.

Dit kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende zetten we hier op een rij:

 • Geschikte smartphone: Zorg voor een mobiele telefoon met recent besturingssysteem van Android (versie 4.01 of later) of iOS (versie 8.0 of later) en voorzien van GPS en mobiel data-abonnement.

 • GPS, Wifi en dataverbinding: Alledrie moeten tijdens het fietsen aan staan.

 • App-rechten: Bij het eerste keer opstarten van de app wordt toestemming gevraagd voor het gebruik van GPS en Accelerometer van je smartphone. Zonder toestemming kan de app geen metingen verrichten. Controleer in de app-instellingen in je telefoon of deze rechten zijn toegekend.

 • App-updates: Zorg dat je updates van de app installeert.

 • Software van de smartphone-fabrikant: Bijvoorbeeld Huawei heeft een streng beleid ten aanzien van het gedrag van apps. Alhoewel onze app zich keurig gedraagt, stopt de software van Huawei onze app met enige regelmaat. Een niet draaiende app kan helaas geen ritten registreren.

  Mocht je twijfelen of de app aan is. Dat kun je zien door het app-icoontje bovenin het scherm. Zie je deze niet, dan staat de app uit.

  Wij bevelen aan voor Huawei:
  • Ga naar Instellingen / Telefoonbeheer
  • Selecteer de instelling: Normaal
  • Mocht dit nog niet helemaal lukken, misschien helpt deze link: Handleiding (pagina 65)

 • Optimizer apps: Ook bepaalde apps zoals Memomry of Battery Optimizers die het gebruik van je smartphone proberen te optimaliseren kunnen onze app geforceerd uit het geheugen halen (en dus stopzetten). Gebruik dergelijke apps niet tijdens het gebruik van de Spitsfietsen app.

 • Andere tips:
  • De-installeer de app en installeer deze opnieuw.
  • Start je telefoon opnieuw op.
  • Blijft de registratie problematisch? Probeer het eens met handmatig aan- en uitzetten van de registratie.

Bij de automatische registratie hoef je zelf niets te doen. Rond de spitsperioden meet de app automatisch je ritten (de ritregistratieperioden zijn iets ruimer dan de spitsperioden: tussen 06:15 en 09:45 en tussen 15:15 en 18:45 uur).

Je kunt er ook voor kiezen om handmatig te registreren. Hierbij moet je zelf bij aanvang en einde van de woon-werkrit die je wilt registreren de registratie aan of uit zetten. Dit werkt als volgt:

 • Ga in het menu van de app naar ‘voorkeuren’ en zet de meetmethode op handmatig. Het bolletje rechtsboven verandert nu van groen naar rood. Dat wil zeggen dat er op dat moment niet wordt geregistreerd.
 • Om een rit te registreren ga je, voordat je wegfietst, via het menu naar ‘start-stop meting’. Druk op start om de registratie te starten. Het bolletje wordt groen. Bij aankomst op je bestemming, druk je op stop. Het bolletje wordt weer rood.

LET OP: vergeet je de handmatige registratie uit te zetten aan het eind van je rit, dan blijft de app wel registreren (ook buiten spitstijden!), maar herkent geen woon-werkritten. Je moet de meting zelf altijd stopzetten.

Voor deelname aan SpitsFietsen heb je een data abonnement nodig. Om jouw ritten goed te kunnen verwerken, zoekt de Spitsfietsen-App regelmatig contact met onze database. Hiervoor is een data-verbinding nodig. Daar waar geen wifi verbinding mogelijk is, zal via jouw provider verbinding moeten worden gemaakt. Dan heb je dus een data-abonnement nodig.

Ben je deelnemer van voor 1 april? Dan heb je gedurende de periode september ’16 tot maart ’17 kunnen sparen voor euro’s. Nu kun je blijven meedoen en sparen voor loten in de loterij. Dit gaat volgens dit schema (beloningen per fietsdag):

 • 0 tot 5 km: 1 lot
 • 5 tot 7,5 km:  2 loten
 • 7,5 tot 10 km: 4 loten
 • > 10 km: 6 loten

Heb je je vanaf 1 april aangemeld via je werkgever? En reis je (regelmatig) met de auto naar je werk? Dan kun je sparen volgens dit schema (beloningen per fietsdag):

 • 0 tot 5 km: 1 lot
 • 5 tot 7,5 km:  € 1
 • 7,5 tot 10 km: € 2
 • > 10 km: € 3

Deelnemers van voor 1 april, die met de auto naar het werk reizen, en minder dan 10 keer hebben gefietst (of minder dan 5 keer in de maand februari of alleen in maart), zijn uitgenodigd om ook na 1 april nog in aanmerking te komen voor het sparen in euro’s. Sparen in euro’s kan voor een periode van maximaal 3 maanden.

Wanneer je meefietst voor een geldbeloning kun je gedurende 3 maanden sparen voor euro’s. Aan het einde van deze periode vragen we naar je rekeningnummer en wordt het saldo halverwege de volgende maand uitgekeerd. (Het kan zijn dat de app je aan het eind van elke maand vraagt om te laten uitbetalen, en je bankrekeningnummer op te geven. Dit kun je gewoon doen, alleen zal het gespaarde saldo aan het eind van de 3 maanden worden uitgekeerd.)
Bekendmaking van de prijswinnaars volgt in de loop van de volgende maand op de website. In de maandelijkse nieuwsbrief wordt het ook gemeld.

Deze prijzen worden elke maand verloot:

 • 1e prijs: iPad t.w.v. € 500
 • 2e prijs: 2 x weekend weg bon t.w.v. € 250
 • 3e prijs: 3 x Wehkamp bon t.w.v. € 100
 • 10 x krachtige powerbank (à € 7,50)

Eerdere iPad-winnaars kunnen niet nogmaals een iPad winnen. Eerdere powerbank winnaars kunnen niet nogmaals een powerbank winnen.

Om te stimuleren dat je nog wat vaker de fiets pakt, hebben we bonusloten geïntroduceerd. Deze krijg je aan het begin van de maand, naar aanleiding van je prestatie in de maand ervoor. Als je in een maand 10 keer fietst ontvang je 2 bonusloten. Bij 15 keer fietsen krijg je er 3, en bij 20 keer fietsen zelfs 8 bonusloten. De bonusloten staan tussen haakjes, maar gelden als volwaardige loten. Als je geen prijs hebt gewonnen neem je je bonusloten één maal mee naar de volgende maand.
De Spitsfietsen-app voldoet aan alle eisen op het gebied van de actuele privacy wet- en regelgeving. Bovendien staat de app automatisch alleen aan tijdens de spits, daarmee wordt ook het accuverbruik tot een minimum beperkt. Onderaan deze website vind je ook het privacyreglement van Spitsfietsen.
SpitsFietsen is onafhankelijk van de reiskostenregeling van je werkgever, dus je huidige reiskostenvergoeding blijf je gewoon ontvangen.
Ja, maar heel beperkt. Je hebt voor het verzenden van de gegevens en het snel kunnen lokaliseren van je telefoon een data-abonnement nodig. Het verbruik van Spitsfietsen is gering (minder dan 1 MB per dag).
Spitsfietsen wordt uitgevoerd door Goudappel Coffeng, in opdracht van en gefinancierd door Beter Benutten Zwolle Kampen. Zie: www.beterbenuttenzwollekampen.nl
Beter Benutten is een landelijk programma waarin Ministerie van I&M, provincie Overijssel en gemeenten Zwolle en Kampen participeren. Doel is om de bestaande infrastructuur beter te benutten en daarvoor promoten we meer fietsen, spitsmijden door flexibiliteit, sturend parkeerbeleid, thuiswerken en slim rijden. Zie ook onze website: http://www.beterbenuttenzwollekampen.nl/over/algemeen